100% Säkerhet
Detektor Scandinavia är skandinaviska säkerhetsbranschens facktidning. Tidningen utkommer fyra gånger per år med innehåll fokuserat på det som händer på produktfronten och företagsmarknaden.
Detektor International är den internationella säkerhetsbranschens facktidning. Ett media för hela världens säkerhetsmarknad. Tidningen utkommer två gånger per år och det redaktionella innehållet är fokuserat på den globala säkerhetsmarknaden. Det kan gälla nya säkerhetstekniska produkter, system och tjänster, samt internationellt näringslivsnytt.
securityuser.com är nyhetsportalen för användare av produkter och tjänster inom säkerhet på den svenska och danska marknaden. Svenska securityuser.com ges även ut som tryckt version fyra gånger per år.
SecurityWorldMarket.com är Skandinaviens ledande nyhetsportal för den internationella och skandinaviska säkerhetsmarknaden. Som en knytpunkt för kommunikation och information är portalen unik, inte bara i Sverige och Skandinavien, utan även internationellt.
Sectech är en konferens/utställning i det lilla formatet, med de stora möjligheterna. Sectech en självklar mötesplats för alla som arbetar med säkerhetsteknik för det fysiska skyddet, t ex larmsystem av olika slag, passerkontroll och videoövervakning.

AR Media nyheter

Här finner du artiklar och annan information som handlar om företaget.

Publicerat: 2022-03-02
Trygghetnu: Kamerors betydelse och idrottens terrorberedskap i fokus

Brittisk kameraforskning, allmänhetens syn på kameror och integritet, polisens arbete med ansiktsigenkänning, idrottsrörelsens terrorberedskap, Stockholms stads trygghetssatsningar. #Trygghetnu arrangeras på Clarion Stockholm Hotel den 7 april och programmet är starkare än någonsin, enligt arrangören.
– Vi har tagit möjligheten att toppa ett redan starkt program, säger Lennart Alexandrie, som är programansvarig.


#Trygghetnu genomsyras av innehåll som ur olika perspektiv lyfter fram brottsbekämpande åtgärder som kan ställas mot behovet att skydda människors integritet.

Konferensen #Trygghetnu genomsyras av innehåll som ur olika perspektiv lyfter fram brottsbekämpande åtgärder som kan ställas mot behovet att skydda människors integritet.

På årets #Trygghetnu kommer åhörarna exempelvis få veta hur människor ser på brottsbekämpande kamerors roll när de ställs mot behovet av ett personligt integritetskydd? Frågan om hur effektiv kameraövervakning är för brottsutredningar ska vi också få svar på. Och finns det anledning att vara orolig för terroraktioner när man besöker idrottsarrangemang, eller finns terrorberedskapen?

Och hur ser Stockholms trygghetsråd på huvudstadens möjligheter att göra huvudstaden tryggare för alla? Allt detta och mycket mer kommer tas upp på årets upplaga av #Trygghetnu, som arrangeras av tankesmedjan Säkerhet för Näringsliv och Samhälle (Snos) och fackpublikationen Securityuser.com.

I pauserna finns dessutom möjlighet att möta säkerhetsleverantörer i den lilla miniutställningen och mingla med kollegor som arbetar med säkerhet på olika sätt.

Kamerors effekt i brottsutredningar

Konferensens keynote speaker är den framstående kriminologen Matt Ashby, verksam på Jill Dando Institute of Security and Crime Science at University College London (UCL). Hans anförande handlar om hur bra säkerhetskameror är när man utreder brott och baseras på hans studie: “The value of CCTV surveillance cameras as an investigative tool: an empirical analysis”, från 2017. Dessutom kommer han att presentera färska rön om varför kameror inte varit till hjälp i vissa brottsutredningar.

– Vi är väldigt glada över att Matt Ashby talar på #Trygghetnu. Hans studie om säkerhetskameror i brottsutredningar är helt unik och förtjänar verkligen uppmärksamhet, säger Lennart Alexandrie, publisher på AR Media International och generalsekreterare på tankesmedjan Snos.

Enorm databas analyserad

Under arbetet med studien hade ex-polisen Matt Ashby tillgång till detaljerad data från British Transport Police (BTP), en specialstyrka som fokuserar på brottslighet som sker vid järnvägar. Studien baseras därför på analys av 251 195 registrerade brott som inträffade på det brittiska järnvägsnätet mellan 2011 och 2015. Kamerabevakning var tillgängligt för utredare i 45 procent av fallen och bedömdes vara användbart i 29 procent. I de fall där kamerorna var tillgängliga för utredarna var användbarheten 65 procent. Enligt studien var sannolikheten att ett brott uppklarades 25 procent större när det fanns användbara bilder från säkerhetskameror. Detta gällde för de flesta brott inklusive överfall, sexualbrott och fordonsstöld.

Misslyckanden analyseras

På konferensen #Trygghetnu kommer Matt Ashby också tala om en pågående studie som handlar om varför kamerabevakning ibland inte bidrar till framgångsrika brottsutredningar.

– Det är en uppföljning till den tidigare studien och jag tror att den kan vara till hjälp för säkerhetsproffs att förstå hur deras beslut gällande kamerasystemets design och underhåll kan bidra till systemets nytta, säger Matt som ser fram mot Trygghetnu-konferensen.

– Jag har väntat i två år på att få komma och tala på Trygghetnu. Äntligen bli del av det, säger han.

Ny moderator

Nytt för i år är att Markus Lahtinen, kameraforskare och universitetsadjunkt i informatik på Ekonomihögskolan vid Lunds universitet, modererar eventet. Hans intresse för brottsbekämpande kamerabevakning och integritetsaspekter har bekräftats genom alla de opinionsundersökningar som han drivit fram genom åren. Han kommer också göra en kort redogörelse för hur allmänheten ser på kamerabevakning och datainsamling, baserad på en Sifo-undersökning när han inleder konferensen.

Tryggheten i Stockholm och på idrottsarenorna

Bland talarna märks också Stockholms trygghetsborgarråd Erik Slottner som ska tala om hur Stockholm arbetar med ordningsvakter och fysiska trygghetsinvesteringar i stadsmiljön. Riksidrottsförbundets säkerhetschef Lena Sahlin bidrar genom att tala om hur man arbetat med utbildning för säkerhetspersonal för att förebygga och försvåra terrorattacker mot idrottsevenemang

Mer användning av kameror

Elisabet Leitet, projektledare vid Nationellt forensiskt centrum (NFC) kan inte själv närvara på plats, men ska på #Trygghetnu via länk berätta om hur man kan jobba med ansiktsigenkänning och sökningar mot signalementsregistret.

Från NFC kommer också Philip Engström som ska prata om en annan metod som nyligen implementerats, automatisk bildanalys.

Arne Grundberg, förvaltningsledare kamerasystem på Trafikförvaltningen i Stockholms läns landsting, ska redovisa erfarenheterna av SL:s utvecklingsarbete kring kameratekniken för att larma om oönskade spårbeträdelser i tunnelbanan.

Avslutande paneldiskussion

Som avslutning på dagen kommer Säkerhetsföretagens branschchef Li Jansson och Säkerhetsbranschens vd Jeanette Lesslie Wikström diskutera behovet av effektiv brottsbekämpning kontra integritetsskydd. De kommer tillfrågas vilka politiska förändringar som de vill se för att den privata säkerhetssektors aktörer ska kunna bidra ytterligare till ökad trygghet.

Fotnot: För deltagaranmälan och mer information om programmet, klicka här.


Följ oss på Facebook  FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK   ||    Följ oss på Instagram  FÖLJ OSS PÅ INSTAGRAM   ||    FAKTURA   ||    KONTAKTINFO   ||    COOKIE-INSTÄLLNINGAR   ||    INTEGRITETSPOLICY   ||    WEBBPLATSÖVERSIKT